, каза пред журналисти археологът Мая Мартинова при официалното откриване на

...
, каза пред журналисти археологът Мая Мартинова при официалното откриване на
Коментари Харесай

В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде видяно

, сподели пред публицисти археологът Мая Мартинова при формалното разкриване на обекта " Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . " Градският площад - Агората е сърцето на Античния град, тук се е стичало огромната част от популацията, с цел да пазарят, да правят религиозни церемонии, било е и административно средище. Това е едно интензивно място в Античността и в този момент то още веднъж се социализира ", сподели Мартинова.

" Северната част на Форума е най-представителната част, тук са сложени доста от надписите, които би трябвало да бъдат прочетени ", добави археологът. “Има и постаменти с много скулптури, като е потвърдено, че минимум три от тях са императорски. Има и плакат за гладиаторски битки и редица други надписи. Открихме и императорско писмо. Има  също и една каменна библиотека за историята на Античния Филипопол. Голяма част от тези надписи са експонирани на място, с указващи табелки с текст и датировка ", уточни археологът Мая Мартинова.

“Не бяхме сюрпризирани от това, че мястото е непокътнато, тъй като от горната страна нямаше здания, които да разрушат античните структури, беше единствено едно лятно кино и след демонтирането на настилката намерихме съхранени структурите до актуалното равнище, в този тип, както ги виждате. Изключително съм щастлива в този момент, тъй като този труд лиши 20 години от живота ми. Имаше спирания на изследванията поради липса на финанси. Но в този момент мисля, че всичко е съхранено добре, непокътнато е с дребна интервенция ", сподели още Мая Мартинова.

Гледайте повече във видеото! 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР